Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Εργαστήριο Εμπορίας και Τεχνολογίας Αλειυτικών Προιόντων και Τροφίμων (ΕΤΕΧΝΑΤ), Τμήμα Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Οδός Φυτόκου, 38446, Νέα Ιωνία, Μαγνησίας
http://diae.uth.gr/?page_id=534
Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας γενικότερα έχει μία ιδιαίτερα σημαντική επίδοση στον τομέα της έρευνας. Συγκαταλέγεται ανάμεσα στα 5 καλύτερα Ελληνικά ΑΕΙ. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ανήκει στους 10 ελληνικούς φορείς που έχουν επιτύχει τη μεγαλύτερη κοινοτική χρηματοδότηση μέχρι σήμερα στον Ορίζοντα 2020. Στο εθνικό σκέλος, κατά την προηγούμενη προγραμματική περίοδο (ΕΣΠΑ 2007-2013) το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας υλοποίησε 19 συνεργατικά έργα (συνολικής Δημοσίας Δαπάνης περίπου 3 εκατομμυρίων ευρώ) με επιχειρήσεις, εκ των οποίων τα 7 ως συντονιστής.
Το Τμήμα Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (ΓΙΥΠ-ΠΘ) ιδρύθηκε το 2002 και παρότι είναι μικρή η χρονική διάρκεια ύπαρξης του είναι αρκετά ενεργό ερευνητικά με ποσά σε εθνικά και διεθνή προγράμματα περί των 3.0 M €.
Το εργαστήριο Εργαστήριο Εμπορίας και Τεχνολογίας Αλειυτικών Προιόντων και Τροφίμων ειδικεύεται σε θέματα όπως η ποιότητα, ασφάλεια, υγιεινή, συντήρηση, έλεγχος ποιότητας και αυθεντικότητας, καθώς και στον προσδιορισμό οργανοληπτικών, χημικών, μηχανικών, μικροβιολογικών, μοριακών και διατροφικών παραμέτρων των αλιευτικών προϊόντων και λοιπών τροφίμων. Η ερευνητική ομάδα του ΓΙΥΠ έχει πολυετή εμπειρία σε έρευνα όπως αποδεικνύεται από τα βιογραφικά τους, με περισσότερες από πάνω από 80 εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά και πάνω από 100 σε συνέδρια ενώ διαθέτει δομημένα εργαστήρια με πλήρη επάρκεια τεχνικών μέσων για την υλοποίηση της παρούσας πρότασης.
Ο Φορεάς ΓΥΙΠ-ΠΘ έχει την δυνατότητα για μικροβιολογικές και μοριακές αναλύσεις καθώς διαθέτει την απαιτούμενη υποδομή όπως: αυτόκαυστο, επωαστικοί θάλαμοι, θάλαμος νηματικής ροής, ομογενοποιητή τύπου stomacher, συσκευές PCR, RT-PCR και HRM, συσκευές ηλεκτροφόρησης, DNA extractor, nanodrop, μικροσκόπιο φθορισμού λογισμικό επεξεργασίας εικόνας και πραγματικού χρόνου (real-time) κάμερα μικροσκοπίου και πηκτωμάτων για την παρατήρηση των δειγμάτων κτλ. Επίσης έχει δυνατότητα για φυσικο-χημικές, βιοχημικές αναλύσεις (αναλυτικός ζυγός, συσκευή απόσταξης για προσδιορισμό TVB-N, μετρητής ενεργότητας νερού, HPLC, GC-MS, φασματοφωτόμετρο ορατού-υπεριώδους, φασματοφωτόμετρο μικροπλακών).
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου (ΕΜΒΤ), Εργαστήριο Μικροβιολογίας και Βιοτεχνολογίας Τροφίμων, Ιερά Οδός 75, Αθήνα 11855
Το Εργαστήριο Μικροβιολογίας και Βιοτεχνολογίας Τροφίμων (ΕΜΒΤ) αποτελεί ένα από τα έξι εργαστήρια του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Γ.Π.Α. και ιδρύθηκε το 1994. Το Εργαστήριο Μικροβιολογίας και Βιοτεχνολογίας Τροφίμων εξυπηρετεί εκπαιδευτικές και ερευνητικές ανάγκες στα κάτωθι γνωστικά αντικείμενα: αλλοίωση τροφίμων, τροφιμογενή παθογόνα, μικροβιολογία πρόρρησης και ανάλυση επικινδυνότητας. Οι ερευνητικές δραστηριότητες επικεντρώνονται στα κάτωθι γνωστικά αντικείμενα: (1) Μικροοργανισμοί οι οποίοι εμφανίζονται ή χρησιμοποιούνται στα τρόφιμα (παθογόνοι και μη-παθογόνοι) (2) Μέθοδοι προσδιορισμού των μικροοργανισμών των τροφίμων (3) Υγιεινή Βιομηχανιών τροφίμων (4) Τεχνολογία παραγωγής ζυμούμενων προϊόντων και καθαρών καλλιεργειών για την παραγωγή αυτών (5) Εφαρμογές των βιοτεχνολογικών μεθόδων για την ανάπτυξη νέων τεχνικών παραγωγής τροφίμων, προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας και αξιοποίησης των υποπροϊόντων της Βιομηχανίας τροφίμων. Με βάση συνεπώς τα ανωτέρω γνωστικά αντικείμενα, οι ερευνητικές και εκπαιδευτικές ανάγκες του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας και Βιοτεχνολογίας Τροφίμων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου εμφανίζουν ένα «διττό» σκοπό: αφενός μεν την τροχοπέδηση των ανεπιθύμητων μικροοργανισμών (παθογόνοι και μη-παθογόνοι) οι οποίοι ενδέχεται να ευρίσκονται στα τρόφιμα, αφετέρου δε την επ’ωφελία χρήση των διαφόρων μικροοργανισμών προκειμένου να παραχθούν τρόφιμα ή άλλα προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας.
Ο επιστημονικός εξοπλισμός του εργαστηρίου Μικροβιολογίας και Βιοτεχνολογίας Τροφίμων περιλαμβάνει τα ακόλουθα όργανα: συσκευή αλυσιδωτής αντίδρασης της πολυμεράσης (PCR, Real Time PCR), αποδιατακτική – βαθμιδωτή ηλεκτροφόρηση πηκτής πολυακρυλαμιδίου (DGGE), ηλεκτροφόρηση αγαρόζης εναλλασσόμενου πεδίου (PFGE), Φασματοφωτόμετρο FTIR, Αέριος Χρωματογράφος με Φασματόμετρο Μάζας (GC/MS, όργανο πολυφασματικής απεικόνισης (MSI), Σύστημα Υγρής Χρωματογραφίας Υψηλής Πίεσης (HPLC), Φασματοσκόπιο υπέρυθρου (FT-IR), ηλεκτρονική μύτη (electronic nose), όργανα αγωγιμότητας. Οι εγκαταστάσεις σχετίζονται με εργαλεία κλασσικής και μοριακής μικροβιολογίας τροφίμων σε συνδυασμό με πληθώρα λογισμικών βιοπληροφορικής για την εξόρυξη και ανάλυση δεδομένων.
ΣΕΛΟΝΤΑ A.E. – Όμιλος Avramar
Η ΣΕΛΟΝΤΑ A.E. ιδρύθηκε το 1981 και σήμερα ανήκει στον όμιλο Αvramar, που είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός και προμηθευτής τσιπούρας και λαβρακιού σε παγκόσμια κλίμακα. Διαθέτει 55 θαλάσσιες μονάδες εκτροφής στην Ελλάδα, με συνολική ετήσια δυναμικότητα παραγωγής 40.000 τόνων τσιπούρας και λαβρακιού, 14 συσκευαστήρια και 2 μονάδες επεξεργασίας, 6 ιχθυογεννητικούς σταθμούς στην Ελλάδα με ετήσια δυναμικότητα παραγωγής 180 εκατομμυρίων τεμαχίων γόνου, 1 εργοστάσιο παραγωγής ιχθυοτροφών που διαχειρίζεται από τη θυγατρική εταιρεία Περσεύς, τον μεγαλύτερο παραγωγό ιχθυοτροφών στην Ελλάδα με ετήσια δυναμικότητα παραγωγής 70.000 τόνων. Ο Όμιλος Σελόντα απασχολεί σήμερα 1.150 εργαζόμενους.
Η Σελόντα είναι σταθερά προσανατολισμένη στην έρευνα που σχετίζεται με όλους τους τομείς της παραγωγής και της προστασίας του περιβάλλοντος. Συνεργάζεται με πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα εντός και εκτός Ελλάδας. Για το λόγο αυτό έχει δημιουργήσει ξεχωριστό τμήμα έρευνας και ανάπτυξης.
Μέσα από μια συνεχή πορεία εξέλιξης, η ΣΕΛΟΝΤΑ ΑΕ διαθέτει σήμερα:
14 συσκευαστήρια και 2 μονάδες επεξεργασίας, στις οποίες γίνεται η φιλετοποίηση των ψαριών. Οι μονάδες είναι πιστοποιημένες κατά ISO9001, FSSC 22000, HACCP, IFS, BRC, GLOBAL GAP. Η εταιρεία εισήγαγε στην αγορά την καινοτόμα, για φιλέτα ψαριού, συσκευασία τροποποιημένης ατμόσφαιρας και είναι προσανατολισμένη σταθερά στην αξιοποίηση σύγχρονων τεχνολογιών.
Οι εγκαταστάσεις και η υποδομή της ΣΕΛΟΝΤΑ ΑΕ βελτιώνονται, αναβαθμίζονται και ανανεώνονται διαρκώς, έτσι ώστε να μπορεί να υποστηριχθεί η αναπτυξιακή πορεία της εταιρίας και ταυτόχρονα να διασφαλίζεται η ποιότητα εξυπηρέτησης αλλά και μελέτες και έργα όπως το παρόν που φιλοδοξεί να βελτιώσει την ποιότητα των επεξεργασμένων προϊόντων.
Η ΣΕΛΟΝΤΑ ΑΕ έχει πολύ μεγάλη εμπειρία στη διαχείριση και εποπτεία υλοποίησης έργων, τα οποία έχουν χρηματοδοτηθεί από διάφορους φορείς (διεθνείς, ευρωπαϊκούς, ελληνικούς), αλλά και έργα τα οποία έχουν γίνει με ίδια μέσα και πόρους. Στα 36 έτη λειτουργίας της η εταιρεία έχει μέχρι τώρα διεκπεραιώσει πλήθος ερευνητικών και αναπτυξιακών έργων σε συνεργασία με Πανεπιστημιακούς φορείς, ερευνητικούς οργανισμούς, ιδιωτικές εταιρείες καθώς και διεθνείς ή ευρωπαϊκούς οργανισμούς του κλάδου.
Η εμπειρία από τα προηγούμενα προγράμματα έχει οδηγήσει σε μια συσσωρευμένη γνώση όσον αφορά τη διαχείριση & υλοποίηση τέτοιων προγραμμάτων, η οποία αντανακλάται στην επιτυχή ολοκλήρωση των έργων, τόσο χρονικά όσο και στο πλαίσιο των στόχων που έχουν τεθεί.
Oμάδα Εργου
Ιωάννης Σ. Μποζιάρης, Καθηγητής, ΠΘ
Γεώργιος-Ι. Νυχάς, Καθηγητής, ΓΠΑ
Ευστάθιος Πανάγου, Αναπλ. Καθηγητής, ΓΠΑ
Φωτεινή Φ. Παρλαπάνη, Επικ. Καθ. ΠΘ
Δέσποινα Κοκιούμη, ΕΔΙΠ, ΠΘ
Αναστάσιος Σταματίου, ΕΔΙΠ, ΓΠΑ
Πασχαλίτσα Τρυφινοπούλου, ΕΔΙΠ, ΓΠΑ
Φαίδρα Συροπούλου, Υποψ. Διδάκτορας, ΠΘ
Μαρία Γκόβαρη, Χημικός (PhD) Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια, ΓΠΑ
Ειρήνη Σχοινά, Βιολόγος (MSc), ΓΠΑ
Ευανθία Μάνθου, Γεωπόνος Επιστήμης Τροφίμων (MSc), ΓΠΑ
Ανδρέας Μαρουντάς, Διευθυντής Παραγωγής, Σελόντα
Στέλλα Βαγιάνου, Υπεύθυνη Εργαστηρίου Ποιοτικού Ελέγχου, Σελόντα
Εύα Καρέλλου, Ιχθυολόγος, Σελόντα
Αγγελική Βαρδάκου , Τεχνολόγος Τροφίμων, Σελόντα
Στυλλιανή Γαμπιεράκη Ιχθυολόγος, Σελόντα