ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

  1. Ο σκοπός του ερευνητικού προγράμματος ReFFRAME είναι η γρήγορη εκτίμηση της νωπότητας/ποιοτικής κατάστασης των ιχθυηρών με τελικό παραδοτεό κατάλληλη μεθοδολογία και λογισμικό για την βελτίωση της διαχείρισης της ποιότητας των προιόντων.Ο σκοπός αυτός θα επιτευχθεί μέσω των κάτωθι στόχων:
    1. Συστηματική καταγραφή του ‘δακτυλικού αποτυπώματος’ (καινοτόμος προσέγγιση της ποιότητας των τροφίμων) των υπό εξέταση προϊόντων, σε επιλεγμένες θερμοκρασίες και διάφορα είδη συσκευασίας. Το ‘δακτυλικό αποτύπωμα’ θα αποτελείται από:

    (1) τη δυναμική εξέλιξη της μικροβιακής αλληλουχίας με χρήση κλασσικών και μοριακών τεχνικών και

    (2) δεδομένα από από όργανα δονητικής ή φθορίζουσας φασματοσκοπίας (VS, FS), χημείας επιφανείας (Multi Spectral Imaging- MSI), και ηλεκτρονική μύτη (e-nose), μέθοδοι που απαιτούν ελάχιστη ή καθόλου προετοιμασία δείγματος.

    1. Στην ποσοτικοποίηση του μικροβιακού πληθυσμού με τη χρήση ποσοτικής PCR (qPCR) με στόχο τον γρήγορο και ακριβή προσδιορισμό της νωπότητας
    2. Ανάπτυξη, εφαρμογή και επικύρωση μαθηματικών μοντέλων πρόβλεψης της ποιότητας των συγκεκριμένων τροφίμων χρησιμοποιώντας σύνολα δεδομένων που συλλέγονται από την καταγραφή μικροβιακών παραμέτρων ή από μη επεμβατικές μετρήσεις (non-invasive, non-destructive) αναλυτικών οργάνων. Αυτά θα χρησιμοποιηθούν ως μεταβλητές εισόδου για την εκτίμηση του επιπέδου αλλοίωσης/νωπότητας των υπό εξέταση προιόντων.
    3. Σημαντική συνεισφορά στην ανάπτυξη ενός νέου κλάδου που ονομάζεται “FoodOmics“. Η μεθοδολογία αυτή θα διερευνηθεί και θα δοκιμασθεί σε σχέση με τις καθημερινές αναλύσεις ποιοτικού ελέγχου ώστε να επικυρωθεί και να αξιολογηθεί η σκοπιμότητά της ως υψηλής αξίας εργαλείο με τεράστιο πλεονέκτημα για την ελληνική βιομηχανία με σκοπό την ορθή και έγκαιρη διαχείριση των προϊόντων.