- Ο σκοπός του ερευνητικού προγράμματος “ReFFRAME” είναι η γρήγορη εκτίμηση της νωπότητας/ποιοτικής κατάστασης των ιχθυηρών με τελικό παραδοτεό κατάλληλη μεθοδολογία και λογισμικό για την βελτίωση της διαχείρισης της ποιότητας των προιόντων.Ο σκοπός αυτός θα επιτευχθεί μέσω των κάτωθι στόχων:
- Συστηματική καταγραφή του ‘δακτυλικού αποτυπώματος’ (καινοτόμος προσέγγιση της ποιότητας των τροφίμων) των υπό εξέταση προϊόντων, σε επιλεγμένες θερμοκρασίες και διάφορα είδη συσκευασίας. Το ‘δακτυλικό αποτύπωμα’ θα αποτελείται από:
(1) τη δυναμική εξέλιξη της μικροβιακής αλληλουχίας με χρήση κλασσικών και μοριακών τεχνικών και
(2) δεδομένα από από όργανα δονητικής ή φθορίζουσας φασματοσκοπίας (VS, FS), χημείας επιφανείας (Multi Spectral Imaging- MSI), και ηλεκτρονική μύτη (e-nose), μέθοδοι που απαιτούν ελάχιστη ή καθόλου προετοιμασία δείγματος.
- Στην ποσοτικοποίηση του μικροβιακού πληθυσμού με τη χρήση ποσοτικής PCR (qPCR) με στόχο τον γρήγορο και ακριβή προσδιορισμό της νωπότητας
- Ανάπτυξη, εφαρμογή και επικύρωση μαθηματικών μοντέλων πρόβλεψης της ποιότητας των συγκεκριμένων τροφίμων χρησιμοποιώντας σύνολα δεδομένων που συλλέγονται από την καταγραφή μικροβιακών παραμέτρων ή από μη επεμβατικές μετρήσεις (non-invasive, non-destructive) αναλυτικών οργάνων. Αυτά θα χρησιμοποιηθούν ως μεταβλητές εισόδου για την εκτίμηση του επιπέδου αλλοίωσης/νωπότητας των υπό εξέταση προιόντων.
- Σημαντική συνεισφορά στην ανάπτυξη ενός νέου κλάδου που ονομάζεται “FoodOmics“. Η μεθοδολογία αυτή θα διερευνηθεί και θα δοκιμασθεί σε σχέση με τις καθημερινές αναλύσεις ποιοτικού ελέγχου ώστε να επικυρωθεί και να αξιολογηθεί η σκοπιμότητά της ως υψηλής αξίας εργαλείο με τεράστιο πλεονέκτημα για την ελληνική βιομηχανία με σκοπό την ορθή και έγκαιρη διαχείριση των προϊόντων.